Doğada her hangi bir sebeple zor durumda kaldığımızda hayatta kalmak için neler yapmamız gerekir? Sadece doğada değil her hangi bir yerleşim bölgesinde de öğrenilecek olan faydalı bilgi ve teknikler yaşam için oldukça faydalı olacaktır.

Hayatta kalma tekniklerinin en önemli maddeleri uygulamalı olarak verildiği zaman zihnimizde daha kalıcı olacaktır.

Yaşama isteği

Su ihtiyacının nasıl karşılanacağı

Ateş yakma teknikleri ve ocak yapma

Doğal yardımcı aletler ve silahlar

Bitkisel ve hayvansal yiyecekler

Yön ve zaman tayinleri

1.Gün

SABAH

  • BULUNDUĞUMUZ ORTAMIN ŞARTLARINA UYUM SAĞLAMA (TEORİK)

(Günümüz insanı doğadan uzaklaşarak şehrin getirdiği teknolojik konfor ortamına uyum sağladı. Çeşitli zorunlu durumlar sebebiyle teknoloji ve konfordan uzaklaşmak durumunda kaldığımızda içinde bulunduğumuz şartlara ne kadar hızlı uyum sağlarsak hayatta kalma şansımız bu orantıda artar veya azalır)

  • BİRLİKTE HAREKET ETME (TEORİK)

(Zorlu şartlarda, kontrolümüz altında ya da kontrolümüzün dışında bir araya gelen insanların oluşturduğu küçük grupların hayatta kalabilmek için uyumlu çalışması)

  • DOĞA DA TOPLAYICI OLMA (TEORİK VE UYGULAMALI)

(Güncel yaşantımızda doğa da gördüğümüz birçok doğal ve doğal olmayan maddelerden doğru şekilde faydalanma yöntemlerini )

  • DOĞA DA BALTA VE BICAK KULLANIMI (UYGULAMALI)

(Balta ve bıçak kelimelerini ilk duyduğumuzda kulağa itici gelebilir bu çok doğal çünkü şehrin ve teknolojinin ortasında ekmeğinizi bile makinalar kesiyor önünüze hazır geliyor. Hayatta kalma zorunluluğu doğduğunda bu iki araç eliniz ayağınız kadar önemli olacak. Bıçağı olmayan ve var olan bıçağını kullanmayı bilmeyen insanın doğa şartlarında hayatta kalma ihtimali yüzde elli oranında azalır.)

  • BARINAK YAPIMI (KOŞULLARA GÖRE)

(Bu eğitim sırasında içinde bulunduğunuz çeşitli şartlara göre barınma ihtiyacınızı nasıl karşılayacağınızı öğreneceksiniz. Barınak yapımı hayatınızı idame ettirebilmeniz için olmazsa olmazlardandır.)

ÖĞLENDEN SONRA VE GECE

  • ATEŞ YAKMA (UYGULAMALI)

(Evimiz dışında sürdürülmeye çalışılan yaşamın olmazsa olmazı Ateş yakma tekniklerini öğreneceğiz)

  • DOĞA DA YEMEK YAPMA (UYGULAMALI)

Artık evinizde değilsiniz. Gerek yaratıcılığınızı kullanarak gerek yardımcı maddeler kullanarak nasıl yemek yaparız. Unutmayın burada gazlı bir ocağınız ya da bir tencereniz yok)

  • GECE ORMANDA YÜRÜME (UYGULAMALI)

(Daha önce hiçbir ışık kaynağı olmadan karanlık bir ormanda kaldınız mı? Kalmak zorunda kalırsanız neler olacak, nasıl hareket etmemiz gerekiyor. Doğduğunuz günden bu güne sizinle birlikte olan okullarda 5 duyumuz diye öğrettikleri çoğu zaman kullandığımızı bile unuttuğumuz ama genlerimizde var olanları kullanma vakti gelmiş olabilir.)

  • GECEYİ BARINAKTA GEÇİRME (UYGULAMALI)


2.Gün

TÜM GÜN

  • YİYECEK BULMA VE YENİLEBİLİRLİĞİNİ TEST ETME

(Doğa da ne yeriz, nasıl yeriz. Yiyecek bir şeyler bulabilir miyiz yoksa aç mı kalacağız)  

  • KERTERİZ ALMA VE İLKEL YÖNTEMLERLE DOĞADA YÖN BULMA (TEORİK)

(İçinde bulunduğumuz ortamdan kendimizi ve arkadaşlarımızı kurtarabilmek için nereye gideceğimizi bilmemiz gerek. Teknoloji dışı yöntemleri öğreneceğiz)

  • DOĞA DA SU BULMA YÖNTEMLERİ (TORİK VE UYGULAMALI)

(Hayatta kalmak için suya ihtiyacımız var. Suyu nereden ve nasıl bulacağımızı öğreneceğiz)

  • LİDERLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR EKİP ÇALIŞMASI

2.PROGRAM

DOĞADA HAYATTA KALABİLME LIDERLIK VE EKİP ÇALISMASI

1.Gün

TÜM GÜN

  • DOĞA ŞARTLARINDA VE KRİZ ANINDA YARALIYA MÜDAHALE

(Neredeyse hiçbir şeyin olmadığı bir ortamda yaralıya müdahale etme ve onu hayatta tutmayı öğreneceğiz

  • KALICI BARINAK YAPIMI

(Daha sağlam daha korunaklı bir barınak nasıl yapılır. Hayati gereksinimlere göre barınağımızı nasıl yapmalıyız.)

  • DOĞADA YİYECEK BULMA (TUZAK KURMA, AVLANMA)

2. Gün

TÜM GÜN

  • SENARYO (TEORİK)
  • KURGULANAN SENARYONUN UYGULANMASI

Neler öğrendik? Bu öğrendiklerimiz teoriden mi ibaret yoksa işe yarıyorlar mı? Kurgulanan senaryo ile bunu göreceğiz. Küçük ekipler halinde içinde bulunduğunuz kriz senaryosundan arkanızda kimseyi bırakmadan çıkmaya çalışacaksınız.

Not: Katılımcıların hazırlanan senaryo doğrultusunda öğrendikleri bilgileri uygulaması beklenir. Eğitmenler gözetmen olarak yanlarında bulunacak. Eğitmenler kursiyerlere teorik veya pratik yardımda bulunmayacaklar

24Mar 2020

Gündelik hayatımızda ani gelişen durumlar ile karşılaştığımız zaman olur. Böyle zamanlarda karşılaştığımız olumsuz olay için önceden hazırlığımız olması ve olay esnasında nasıl davranmamız gerekliliği hakkında bilgimiz mevcut ise elimiz güçlü olur ve en az hasarla kurtulmaya çalışırız. Ancak tam aksi bir durumda ise şaşkın ve çaresiz bir şekilde olacaklara izleyici kalırız. Bu kural afetler içinde […]

21Nis 2020

Gündelik yaşantımızda farkında olmadan tehlike arz eden birçok alet ve makinayı kullanmaktayız. Dikkatsizlik ve sorumsuzluk neticesinde bunların başımıza çok işler açtığı vakidir. Bunların dışında bizim kontrol ve sorumluluğumuzda olman olayların neticesinde etkilenmekteyiz. Bu tür kaza ve felaketlerin neticelerinden biriside yangınlardır. Yangın karşındaki durumumuz, yangının merhaleleri, yangın ile mücadelemizin nasıl olması gerektiği, yangın sonrasındaki tehlikeler, yangın […]

21Nis 2020

Üzerinde bulunduğumuz dünya nasıl daha güzelleştirebilir! Endişesini taşıyan insanoğlu bu işe kendi türünü en etkili ve kısa sürede nasıl yok edebilirim arayışları ile cevap vermiştir. Bunun için uzun süreli ve meşakkatli çalışmaların sonucunda kimyasal silahlar ve tehditler, biyolojik tehditler, radyolojik tehditler ve nükleer tehditleri ortaya koymuştur. Bunların ayrı ayrı tanımları, sağlımız üzerindeki etkileri, bunlardan korunma […]

21Nis 2020

Kendimizi önemli mi hissediyoruz, bize veya sevdiklerimize gelen mektup veya paketlerde bilmediğimiz şüpheli bir maddenin çıkması durumunda neler yapmalıyız? İlk olarak hangi kurumu arayıp bilgilendirmeliyiz? Şüpheli paket veya zarfları nasıl ayırtabiliriz? Kazara şüpheli paketi açtığımızda öncelikli olarak nelere dikkat etmeliyiz? Ve daha bir çok soruya cevap alacağınız eğitimin içerinde saklıdır.

21Nis 2020

Afetlerde arama kurtarma birliklerine eşlik edip kazazedenin bulunmasında eğitimli köpekler kendilerini kanıtlamışlardır. Alan aramasında yaklaşık olarak 200m, enkaz aramasında 10m çığ aramasında ise 2m gibi alanda neredeyse yüzde yüz doğrulukta canlı tespiti yapabilmektedirler. Ancak bu köpeklerin arama kurtarma birliğine katılması için uzun bir hazırlık ve eğitime tabi tutulmaları gerekir. Temel itaat eğitimi İleri itaat eğitimi

21Nis 2020

Doğada her hangi bir sebeple zor durumda kaldığımızda hayatta kalmak için neler yapmamız gerekir? Sadece doğada değil her hangi bir yerleşim bölgesinde de öğrenilecek olan faydalı bilgi ve teknikler yaşam için oldukça faydalı olacaktır. Hayatta kalma tekniklerinin en önemli maddeleri uygulamalı olarak verildiği zaman zihnimizde daha kalıcı olacaktır. Yaşama isteği Su ihtiyacının nasıl karşılanacağı Ateş […]

  • 1
  • 2