Doğada her hangi bir sebeple zor durumda kaldığımızda hayatta kalmak için neler yapmamız gerekir? Sadece doğada değil her hangi bir yerleşim bölgesinde de öğrenilecek olan faydalı bilgi ve teknikler yaşam için oldukça faydalı olacaktır.
Hayatta kalma tekniklerinin en önemli maddeleri uygulamalı olarak verildiği zaman zihnimizde daha kalıcı olacaktır.
Yaşama isteği
Su ihtiyacının nasıl karşılanacağı
Ateş yakma teknikleri ve ocak yapma
Doğal yardımcı aletler ve silahlar
Bitkisel ve hayvansal yiyecekler
Yön ve zaman tayinleri
1.Gün
SABAH
- BULUNDUĞUMUZ ORTAMIN ŞARTLARINA UYUM SAĞLAMA (TEORİK)
(Günümüz insanı doğadan uzaklaşarak şehrin getirdiği teknolojik konfor ortamına uyum sağladı. Çeşitli zorunlu durumlar sebebiyle teknoloji ve konfordan uzaklaşmak durumunda kaldığımızda içinde bulunduğumuz şartlara ne kadar hızlı uyum sağlarsak hayatta kalma şansımız bu orantıda artar veya azalır)
- BİRLİKTE HAREKET ETME (TEORİK)
(Zorlu şartlarda, kontrolümüz altında ya da kontrolümüzün dışında bir araya gelen insanların oluşturduğu küçük grupların hayatta kalabilmek için uyumlu çalışması)
- DOĞA DA TOPLAYICI OLMA (TEORİK VE UYGULAMALI)
(Güncel yaşantımızda doğa da gördüğümüz birçok doğal ve doğal olmayan maddelerden doğru şekilde faydalanma yöntemlerini )
- DOĞA DA BALTA VE BICAK KULLANIMI (UYGULAMALI)
(Balta ve bıçak kelimelerini ilk duyduğumuzda kulağa itici gelebilir bu çok doğal çünkü şehrin ve teknolojinin ortasında ekmeğinizi bile makinalar kesiyor önünüze hazır geliyor. Hayatta kalma zorunluluğu doğduğunda bu iki araç eliniz ayağınız kadar önemli olacak. Bıçağı olmayan ve var olan bıçağını kullanmayı bilmeyen insanın doğa şartlarında hayatta kalma ihtimali yüzde elli oranında azalır.)
- BARINAK YAPIMI (KOŞULLARA GÖRE)
(Bu eğitim sırasında içinde bulunduğunuz çeşitli şartlara göre barınma ihtiyacınızı nasıl karşılayacağınızı öğreneceksiniz. Barınak yapımı hayatınızı idame ettirebilmeniz için olmazsa olmazlardandır.)
ÖĞLENDEN SONRA VE GECE
- ATEŞ YAKMA (UYGULAMALI)
(Evimiz dışında sürdürülmeye çalışılan yaşamın olmazsa olmazı Ateş yakma tekniklerini öğreneceğiz)
- DOĞA DA YEMEK YAPMA (UYGULAMALI)
Artık evinizde değilsiniz. Gerek yaratıcılığınızı kullanarak gerek yardımcı maddeler kullanarak nasıl yemek yaparız. Unutmayın burada gazlı bir ocağınız ya da bir tencereniz yok)
- GECE ORMANDA YÜRÜME (UYGULAMALI)
(Daha önce hiçbir ışık kaynağı olmadan karanlık bir ormanda kaldınız mı? Kalmak zorunda kalırsanız neler olacak, nasıl hareket etmemiz gerekiyor. Doğduğunuz günden bu güne sizinle birlikte olan okullarda 5 duyumuz diye öğrettikleri çoğu zaman kullandığımızı bile unuttuğumuz ama genlerimizde var olanları kullanma vakti gelmiş olabilir.)
- GECEYİ BARINAKTA GEÇİRME (UYGULAMALI)
2.Gün
TÜM GÜN
- YİYECEK BULMA VE YENİLEBİLİRLİĞİNİ TEST ETME
(Doğa da ne yeriz, nasıl yeriz. Yiyecek bir şeyler bulabilir miyiz yoksa aç mı kalacağız)
- KERTERİZ ALMA VE İLKEL YÖNTEMLERLE DOĞADA YÖN BULMA (TEORİK)
(İçinde bulunduğumuz ortamdan kendimizi ve arkadaşlarımızı kurtarabilmek için nereye gideceğimizi bilmemiz gerek. Teknoloji dışı yöntemleri öğreneceğiz)
- DOĞA DA SU BULMA YÖNTEMLERİ (TORİK VE UYGULAMALI)
(Hayatta kalmak için suya ihtiyacımız var. Suyu nereden ve nasıl bulacağımızı öğreneceğiz)
- LİDERLİK VE SÜRDÜRÜLEBİLİR EKİP ÇALIŞMASI
2.PROGRAM
DOĞADA HAYATTA KALABİLME LIDERLIK VE EKİP ÇALISMASI
1.Gün
TÜM GÜN
- DOĞA ŞARTLARINDA VE KRİZ ANINDA YARALIYA MÜDAHALE
(Neredeyse hiçbir şeyin olmadığı bir ortamda yaralıya müdahale etme ve onu hayatta tutmayı öğreneceğiz
- KALICI BARINAK YAPIMI
(Daha sağlam daha korunaklı bir barınak nasıl yapılır. Hayati gereksinimlere göre barınağımızı nasıl yapmalıyız.)
- DOĞADA YİYECEK BULMA (TUZAK KURMA, AVLANMA)
2. Gün
TÜM GÜN
- SENARYO (TEORİK)
- KURGULANAN SENARYONUN UYGULANMASI
Neler öğrendik? Bu öğrendiklerimiz teoriden mi ibaret yoksa işe yarıyorlar mı? Kurgulanan senaryo ile bunu göreceğiz. Küçük ekipler halinde içinde bulunduğunuz kriz senaryosundan arkanızda kimseyi bırakmadan çıkmaya çalışacaksınız.
Not: Katılımcıların hazırlanan senaryo doğrultusunda öğrendikleri bilgileri uygulaması beklenir. Eğitmenler gözetmen olarak yanlarında bulunacak. Eğitmenler kursiyerlere teorik veya pratik yardımda bulunmayacaklar