Kişisel Donanım

Arama kurtarma faaliyetlerinden makine ve ekipmanları oldukça önemlidir. Ancak arama kurtarma timlerinin ana kaynağı insandır. Bundan ötürü ana unsur olan insanın fiziki yeterlilik ve sahip oldukları koşulların iyi olması ARKUR timinin nitelik ve kalitesini arttıracaktır. İyi bir eğitim almış, bilgi ve birikimi iyi olan bir tim sahada oldukça iyi işler çıkaracaktır. Bu timde bulunan kurtarma ekibi personelinin başarısında diğer önemli bir faktör ise timin kişisel donanımıdır. Kişisel donanımı zayıf olan bir timin faaliyetleri ve becerileri oldukça kısıtlanacaktır. Ayak için sağlıklı ve güvenlikli bir ayakkabı uzun süre ayakta duran bir kişinin ayak sağlığı için önemlidir.

Kişisel donanımı birkaç başlık altında toplayabiliriz.

Kıyafetler:

Kıyafetler arama kurtarma timi için vazgeçilmez malzemelerin başında gelmektedir. İki kısma ayrılır. Kış mevsiminde soğuk havaya karşı vücudu koruyacak olan kumaşlardan imal edilmiş olan kışlık kıyafetler. Yaz mevsiminde ise tam tersine vücudu sıcaklardan muhafaza eden kumaşlardan imal edilmiş olan yazlık kıyafetler.

İç Kıyafetler

İç kıyafetlerde elastik özelliklere sahip termal içlikler tercih edilmelidir. Bu termal içliklerden pamuklu kumaşlardan uzak durulmalıdır. Pamuklu içlikler kuru olduğunda sıcak olabilir, ancak ıslandığında kurumak için vücuttan daha fazla ısı çekerler. Fakat diğer kumaşlar, pamuktan farklı olarak, ıslandığında suyu tutmazlar böylece bazı yalıtım özelliklerini korurlar. Mesela polypropylene kumaş, suyu cildinizden malzemenin dış katmanına çekip hızlı kuruyan bir özelliğe sahiptirler.

Dış Kıyafetler

Dış kıyafetlerde hava alabilen su geçirmeyen taktik özelliğe sahip kumaşlardan imal edilmiş olan pantolon ve montlar tercih edilmelidir. Özellikle pantolonların yer ile temas edilen kısımlarının fazladan güçlendirilmesi gerekir. Böylece enkaz veya herhangi bir nedenle kurtarma faaliyetine katılan kişinin diz kapakları ve arka kısmı sürtünme ve yıpranmalara karşı daha dirençli olacaktır. Yine üste montun altına giyilecek olan swethisrt veya kazak tarzı giysinin mevsime göre kumaş türü seçilmelidir.

Dış kıyafetler özellikle kış mevsimleri için koruyucu eldiven, termal bere termal balaklava, yaz mevsimi için ise güneşten korumak için şapkalar önemlidir.

Çoraplar

Sağlık bir ayak için seçilen çorap türünün kumaş maddesi önemlidir. Bu kumaş türü mevsime göre tercih edilmelidir. Her iki mevsim için ayağı yazın serin tutan kışın ise sıcak tutan coolmax oranı yüksek kumaşlar tercih edilebilir. Soğuk ve ıslak havalarda ise iki çorap üst üste giyilmelidir. İçe giyilecek olan çorap termal özelliğe sahip olup ayağı soğuktan muhafaza edecektir. Üste giyilen çorak ise su geçirmez olup ayağı ıslaklıktan koruyacaktır.

Ayakkabılar

Arama kurtarma timi için ayakkabılar yazlık ve kışlık türleri olarak ikiye ayrılırlar. Kışlık ayakkabılar yani botlar nefes alabilir ve su geçirmez (waterprof) özellikte olacaktır. Botlar iç astar kısmı gora-tex özelliğine olmalılar. Ayrıca uzun süre ayakta kalan kişinin ayak sağlığı için bu ayakkabılar hava alabilme özelliğine sahip olmalıdır. Botlar antistatistik olacak, yağ, petrol ve türevlerine karşı dirençli olmalıdır.

Yazlık olarak kullanılacak olan ayakkabılar ise Zorlu koşullarda kullanılabilecek, sağlam ve hafif yapıda olmalıdır. Yine bu ayakkabıların Tabanı kauçuk veya vibram taban ortopedik olup astarı su geçirmez gore-tex malzemeden imal edilmiş olmalıdır.

Kurtarma tim personeli için diğer gerekli bir ayakkabı türü ise çizmelerdir. Bu çizmeler sulu enkaz bölgesinde şiddetli yağışlarda kullanılacaktır. Çizmelerin burun taban kısmında çelik bulunmalıdır. Böylece çivi, vida ve sair zararlı materyallerin ayağa zarar vermesi engellenmiş olur.

Eldivenler

Kurtarma tipi için eldivenler kullanıldıkları görev çeşidine göre farklılık gösterir. Yüksekte çalışmak için deriden imal edilmiş ve avuç kısmı ekstra deri ile güçlendirilmiş eldivenler tercih edilmelidir. Enkaz esnasında makine ve edavatın kullanımını kolaylaştıran elin kavrama kabiliyetini azaltmayan ince nitril kaplı örme eldivenler kullanılmadır. Yine enkaz bölgesinde molozlarla temasta kesilmeye karşı dirençli eldivenler, sıcak metallerin yoğun olduğu yerlerde ise ısıya karşı korumalı olan eldivenler ekipte bulunmalıdır.

Dizlik ve Dirseklik

Enkaz veya kaza bölgesinde çalışan personelin karşılacağı fiziki zorlukları minimize etmek için gerekli olan materyallerdir. Personelin özellikle kurtarma faaliyeti esnasına ayakta değil de çömelerek çalışması gereken yerlerde uzun süreli çalışmada kişinin diz ve dirsek bölgelerinde yaralanmaların önüne geçilmesi için dizlik ve dirseklik kullanılmalıdır.

Kasklar

Arama kurtarma tipinin en önemli giyimlerden biriside kişinin baş kısmını her türlü tehlikeden koruyacak olan kasklardır. Bu kasklar aynı zamanda kendisine takılan kafa fenerleriyle kişinin el ile feneri tutmasının önüne geçip her iki elini rahatça kullanmasına olanak sağlayacaktır. Kaskları da kendi içlerinde kullanıldıkları yerlere göre gruplara ayırabiliriz. Yüksekte çalışmak için faklı bir kask kullanılırken elektrik akımının riskli olduğu bölgelerde elektriğe karşı izole malzemelerden imal edilmiş olan kasklar tercih edilmelidir.

Kafa ve El Fenerleri

Enkaz bölgesinde söz konusu insan hayatı olduğundan ötürü çalışmalar gece ve gündüz ayırt etmeksizin sürekli olarak devam etmektedir. Bunun için kurtarma bölgesine birden fazla tim intikal ettiğinden çalışma metodu genelde vardiyalı olarak devam eder. Birileri dinlenirken birileri çalışma faaliyetlerini devam ettirir. Yine bazı kaza ve afetler gece meydana gelebilir. Bundan ötürü timde bulunan personelin su ve toza karşı dayanımı iyi olan bir el fenerine ve birde kafa fenerine ihtiyacı vardır. Acil bir durumda her an hazır olabilmesi için pilli olan modeller tercih edilmelidir.

Çadır

Arama kurtarma bölgesine gönderilen timin geceleri veya gündüzleri konaklamaları için gerekli olan önemli eşyalardan bir taneside çadırlardır. Çadırlar ekibin istirahatı ve bir sonraki güne dinç ve sağlıklı başlayabilmeleri için gerekli olan temel eşyalardandır. Kullanılacakları mevsim ve bölgeye göre çeşitlilik arz ederler. Aşırı soğuk olmayan bölgeler için 3 mevsim veya 4 mevsim çadırlar yeterli olacaktır.

Şişme Mat

Kurtarma mahallinde bulunan tim mensuplarının yatmak ve istirahati için gerekli olan şişme matlar sağlık bir uyku için gereklidir. Yer ile kişinin temasını kesen az da olsa uyku için bir konfor sağlayan matlar tim personelinin sağlığı için gereklidir. Matların çeşitli türleri mevcuttu. Seçimi tim personelinin ihtiyacına göre belirlenmelidir.

Uyku Tulumu

Çadırda veya başkaca kapalı bir mekanda uyumak isteyen tim personelinin soğuktan korumak için uyku tulumlarına ihtiyaç vardır. Tulumlar sıcaklık derecelerine göre çeşitlilik gösterirler. Burada esas olan ortalama bir düzeyde yani comfort derecesi -10 olan bir tulum tercih etmek ülkemiz mevsim şartlarında Doğu Anadolu bölgesi haricinde yeterli olacaktır.

Sırt Çantaları

Personel şahsi ekipman çantası; Yukarıda isimi sayılan birçok malzemenin tim ile birlikte olay mahalline gitmesi gerekmektedir. Özellikle il ve ülke dışına gidecek olan ekibin kişisel malzemeleri için en az 80+10 litre büyüklüğünde sırt çantalarına ihtiyaç vardır. Bu çantalar su geçirmez olmalıdır. Yine her ihtimale karşı suda korunmak için yağmurlukları beraberinde mevcut olmalıdır.

Saha ve operasyon çantası; Şehir içi görevlerinde ise personelin su, yiyecek, kask, eldiven, fener vb. kişisel ihtiyaç ve malzemeleri için 40-45 litre büyüklüğünde bir çantaya daha ihtiyaç vardır. Çanta ergonomik, dayanıklı ve suya mukavim olacaktır. Bu çanta 1000 D naylon vb. veya daha mukavim malzemeden yapılmış, aksesuar kayışları hızlıca takılabilir, güneş gözlüğü cebi, kimlik paneli gibi kısımlara sahip olmalıdır. Çantanın ön kısmında malzeme eklemek için tekstil fermuar veya dynema/polyamid malzemeden yapılmış köprüler olacaktır.